KafeSim: Hayalimdeki Kafe

         Hayalimde bir kafe olsaydı nasıl olurdu? Öncelikle organik olacağı kesin. İçinde yapay, zararlı hiçbir şey olmamalı. Taze ürünlerden yapılmalı. Sanki bir köy veya kasaba restoranı gibi her şey yöresel ve taze olmalı. Böylece çoluk çocuk herkes rahatlıkla buradan yemek yiyebilir, o zararlı mı, bu sakıncalı mı diye düşünmeden gönül rahatlığıyla beslenebilirdi. Ketçaptan ekmeğine, domatesinden salatalığına, tüm içecekler dahil her şey doğal, taze olmalı. Hatta mümkünse en yakınındaki, belki de kendi bahçesindeki veya serasındaki ürünler taze toplanıp sofraya gelmeli. Örneğin sütü Haymana gibi Ankara’ya yakın ve inekleri serbest gezip taze otlarla beslenen, hayvanlara eziyet etmeden, şiddet uygulamadan sütü sağılan bir yerden gelmeli. Yoğurdu, peyniri, tatlısı bu sütten yapılmalı; ekmeği, reçeli, sosları dışarıdan almak yerine kafede üretmeli. Eğer bir serası varsa misafirler bizzat gidip yetiştirilen ürünleri görebilmeli. Belki bazı yiyecekleri kendi elleriyle toplayabilmeliler. Kafede her hafta farklı tarifler denenip, günün menüsüne eklenmeli. Kafe sürekli tariflerini genişletmeli. Beğenilen yemeklerin tarifleri paylaşılmalı.














         Dekorasyonu ise bir bahçe tarzında dizayn edilmeli. Yaz kış gelen misafirler botanik bahçesi gibi dekore edilmiş restoranda, doğal bir ortamda oturmalı. Mevsimine göre bahçesi varsa bahçede, yoksa çiçekler ve bitkilerle bezenmiş kapalı bir mekanda yemeklerini yemeliler. Böylece çiçekler, bitkiler arasında yedikleri yemek daha da bir lezzetli hale gelmez mi? Büyük ihtimalle mis gibi kokan fesleğen, taze nane, ortanca ve daha büyük bitkiler gelenleri mutlu ederdi. Adı KafeSim olduğu için kafesler de olmalı tabii. Ama içinde kuşları hapsetmek yerine bitkiler konmalı. Mesela kafeslerin içinden taşan çiçekler dekoratif olarak kullanılabilir. Mümkünse tüm malzemeler, sandalye ve masalar geri dönüşüm malzemeden yapılmalı. Belki ikinci el ahşap sandalye ve masalar kullanılabilir, tabaklar bile geri dönüşüm malzemeden yapılabilir. Duvarlarda da sevilen sanatçı ve ünlülerin sözleri yazabilir. Kafede yenilen ürünlerin yanı sıra yakın çevreden gelen doğal ürünlerin satışı da yapılabilir. Mesela evde kendileri yapmak üzere üzerinde sütten nasıl yoğurt yapılacağının tarifiyle beraber Haymana sütü, flora çeşitliliği ve dolayısıyla balı çok faydalı olan Haymana balı gibi ürünler satılabilir.

         Adı neden KafeSim? Birinci anlamı somut: Sim’in Kafesi J Diğer anlamı ise soyut olarak benim kafesim. Çünkü herkesin özgürleşmek için önce kendi kafesinin kapılarını kırıp çıkması gerekir. Kafesinden çıkamayan kimse ilerleyemez. Mesela doğal beslenmek için büyük firmaların tek eline aldığı beslenme düzeni zincirini kırmak gerekir. Bu bir başlangıç olabilir. Evlerde ve restoranlarda üretilen yiyecekler ekolojik dengeyi düzenlemekte büyük bir fark yaratabilir. Bu kafe benim hayalim ama buna benzer mekanlar hayal değil, gerçekte var. Örneğin Amerika’da doğal beslenmek isteyenler için oranın devasa süpermarketlerinin (Target) içinde yer alan Freshii ve Pret a Manger bu tip işletmelerden bazıları. Chia tohumulu puding, haşlamış yumurta, kinoa salatası menülerine birer örnek. Türkiye’de ise İstanbul’da yer alan Plus Kitchen ve Ek Biç Ye İç de yerli işletmelere güzel örnekler. Özellikle Ek Biç Ye İç’in kullanılan malzemeleri restoranda yetiştirme konusunda bana ilham olduğunu itiraf edebilirim. Ankara’da ise Just Food bu tür restoranlara örnek teşkil edebilir. KafeSim’in bu kafelerden tek ve en büyük farkı ise zincir olmayıp, yerel olarak kalması. Belki sadece kendisi gibi yeni açılacak başka yerel mekanlara örnek olması yeterli olacaktır. E madem henüz ortada böyle bir kafe yok, ne yapabiliriz? Biz de evde yaptığımız taze ve doğal ürünlerden yapılmış tarifleri paylaşır, belki başkalarının da evde doğal ürünler yapmasına vesile oluruz. O zaman bizi kafe.sim instagram adresinden takip etmeye devam edin J Bazen hayaller, gerçeklerden daha güzel olabilir…



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yemek Yapmak Kadın İşi Midir?

Ülker Gürtan Anısına (1928-2017) (@ayasdergisi Yazısı)

KafeSim'de Yavaş Yemek