Ankara’da Muş Havası (@lavarla Yazısı)

Kar Revan Muş fotoğraf sergisi 2  Aralık’ta Türk Amerikan Derneği’nde (TAD) Emin Hekimgil Sanat Galerisinde sanatseverlerle buluştu.  



İkisi de Muş doğumlu olan fotoğrafçı Sezgin Yalçıner ve serginin küratörü Canol Balkaya sergide Muş’un güzelliklerini sergilerken aynı zamanda kışın zorluklarını da anlatmaya çalışıyor. Yağdığında dört metreye varan kar yolları kapatıyor, okullara ulaşımı imkânsız kılıyor. Ancak bahar geldiğinde şehrin bambaşka bir yüzü ortaya çıkıyor. Etraf yeşilleniyor, endemik bir bitki türü olan Muş lalesi çıkıyor. Muş’u ziyaret için en güzel zaman aralığı da bu lalenin açtığı nisanın son haftası ile mayısın ilk haftası arası. 

Serginin tanıtım metninde de şu sözler yer alıyor: “Sezgin YalçınerMuş’ta çok bilindik portre ve doğa fotoğrafçılığının o ezber bozan alışılmışlığını bozup kendisinin de bir parçası olduğu Muş’un kara kışını fotoğraflayarak kara kışı bambaşka bir boyuta taşımış. Kar Revan; her yanı ile kara bulanmış ve neredeyse derde dönüşmüş bu iklimsel muhteşemliğin farkına varmış.”



Sezgin Yalçıner (@sezgonaz) Almanya Köln Üniversitesinde Grafik Tasarım bölümünü bitirmiş. 2016 yılında “Yılın Tasarımcısı ve Yılın Tasarımı” ödülünü almış. 2018’deAlmanya Demont Uluslararası Film Festivalinde fotoğrafları sergilenmiş. Başkanlığını yaptığı Muş Fotoğraf Sanatı Derneği ile birlikte Muş’un tanıtımı için çaba harcayıp köy okullarına destek oluyor ve her sene laleler açtığında kentin tanıtımı için fotoğraf sergisi düzenliyor. 



Serginin küratörü Canol Balkaya (@canolbalkaya) iseyaşamının büyük bir bölümünü Ankara’da geçirmiş. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun olduktan sonra Hollanda Kraliyet Akademisi’nde okumuş. Ardından New York Institute of Technology’desinema alanında yüksek lisans yapmış ve Amerika’da özel ve yerel kanallarda çalışmış. Ulusal ve uluslararası pek çok sergi yönetmiş, birçok yerli ve yabancı uzun metraj film projesinin yapımcılığını ve koordinatörlüğünü üstlenmiş. Balkaya 2019yılında yayınlanan Kompartıman adlı ikinci kitabı ve edebiyat hakkında söyleşisini 6 Aralık saat 19:00’da TAD’da gerçekleştirecek.

Muş kentinin karlı manzaralarını bize sunan ve açılışına katıldığım sergi, bana Orhan Pamuk’un Kars’ta geçen Kar romanını hatırlattı. Galeride en beğendiğim parça ise sislerin içinden yükselen cami fotoğrafı. Alçalmış buğunun arasından çıkan bu cami sanki hayal ile gerçeği birbirine katıyor. Her zaman bir umut olduğunu, görünenin arkasındakini vurguluyor. Üstelik, sanatçı bu fotoğrafı dağda kayak yaparken çekmiş. Bir anda karşılaştığı bu manzarayı çantasından çıkardığı kamera ile ölümsüzleştirmiş ve bu anı bir fotoğraf karesine hapsetmiş.

Hafta içi 11:00-19:00, hafta sonu 10:00-16:00 saatleri arasında açık olan fotoğraf sergisi 16 Aralık 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilir.


Yazar: Simay Özlü Diniz  -  @kafe.sim

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yemek Yapmak Kadın İşi Midir?

Ülker Gürtan Anısına (1928-2017) (@ayasdergisi Yazısı)

Masal ve Arketip Atölyesi - Norm Dışı