KafeSim'de Sevgililer Günü


Bugün Sevgililer Günü J Yani namı diğer Valentines Day. Peki kimdir bu Valentine? Sevgililer Günü ile paganizmin ne ilgisi var? Bugünü neden kutluyoruz? KafeSim'de Sevgililer Günü nasıl kutlanır? Hemen bakalım (Resim: Pagan Bahar Tanrıçası Ostara)


Sevgililer Günü'nün geçmişine baktığımızda M.S. 3. YY’da Roma’da yaşamış olan St. Valentine’i görürüz. St. Valentine rahiplik yapan bir azizdir. Bu dönemde savaşlar tüm hızıyla devam ederken Roma İmparatoru 2. Claudius erkekleri askere rahatlıkla gönderebilmek amacıyla gençlerin nişan ve evliliğini yasaklar. Ancak St. Valentine imparatorun kararına uymayarak birbirini seven gençleri gizlice evlendirmeye devam eder. Azizin bu yaptığı ortaya çıkınca önce hapse atılır, ardından da 14 Şubat’ta idam edilir. Geride kalanlar da her sene bu tarihte azizi anmak için bu günü kutlamaya başlarlar.

Diğer bir hikayeye göre ise St. Valentine hapishanede cezasını çekerken gardiyanın kızına aşık olur. Tam idama götürülürken ise kıza “Senin Valentine’in” imzalı bir aşk mektubu verir. Ve bu günden sonra sevgililerin birbirlerine aşk mektupları ve kartları vermeleri gelenek haline gelir. (Resim: Saint Valentine)




Ancak filmi biraz daha geri sararsak bu geleneğin daha da eskilere dayandığını görürüz. Eski Roma döneminde Luepercalia adı verilen ve üç gün süren bir festival düzenlenirmiş. Bu festival doğurganlık tanrısı adına düzenlenir ve baharın gelişini müjdelermiş. 14 Şubat'ta başlayan bu bayramda gençler isimlerini küçük kağıtlara yazıp çeker ve birlikte eşleşip eğlenirlermiş. Bu sürede aşık olan çiftler ise evlenirlermiş. Yıllar içerisinde Hristiyanlık güçlenince ise bu pagan festivali bitirilmiş ve onun yerine Aziz Valentine kutlamalarına dönüştürülmüş.  (Resim: Luepercalia Bahar Festivali)




Daha da geriye gidersek aslında Sevgililer Günü'nün Pagan ve Şaman kökenli geleneklere uzandığını anlarız. Şubat kutlamaları baharın gelmesi ile doğanın canlanması ve doğurganlığı müjdeleyen bir gündür. Hristiyanlıkta Mart ayında kutlanan Paskalya, eski Türk kökenli Mart ayında kutlanan Nevruz,  Orta Asya kökenli Mayıs ayında kutlanan Hıdırellez de hep aynı mesajı verir. Paskalya’da İsa’nın dirilişi kutlanırken aslında doğanın canlanışına bir gönderme vardır. Nevruz’da baharın gelişi kutlanır. Hatta eski Şaman kültürü ve 12 Hayvanlı Türk Takvimine göre 21 Mart yeni yıl kabul edilmektedir. Bu takvim ile Çin Takvimi birbirine çok benzemektedir. Hıdırellez ise doğanın canlanmasını müjdeler. Herkes dileklerde bulunur, coşkuyla kutlanır. (Resim: 12 Hayvanlı Türk Takvimi)





Günümüzde ise yeni inanç sistemimiz Kapitalizm ve tüketim olduğundan Sevgililer Günü de ticari bir şekle dönüşmüş durumda ve herkes sevgisini birbirine pahalı hediyeler alarak göstermeye çalışıyor. KafeSim ise bu güne baharın canlanışı ve yeniden doğuş olarak bakmayı tercih ediyor. Sadece sevgililere değil doğanın canlanışını kutlamak isteyen herkese açık. KafeSim'e gelenlere taze ve doğal malzemelerle sağlıklı sofralar hazırlanıyor ve beslenmeyle bize can veren bu enerji değişimine hep birlikte şenlikle şükrediliyor.

Sonuç olarak neye inanırsak inanalım 14 Şubat’ı kutlamanın bir sakıncası yok. Hepsi doğanın döngüsünü anlatıyor ve bu mucizeyi alkışlıyor. Bütün toplumların geleneklerinin birbirine ne kadar benzediği ise hiç de şaşırtıcı değil. Aslında daha tepeden baktığımızda tüm kültürlerin döngüsel olarak birbirlerini nasıl etkilediğini ve iç içe geçtiğini görebiliriz. Sonuçta hepimiz bu gezegende yaşayan canlılarız. Belki doğrusal olarak evrimleşmiş düşünce sistemimizi döngüsel olarak değiştirebilirsek esasında tüm insanlığın bir olduğu gerçeğinin farkına varabiliriz. Sevgimiz, canlılığımız, bereketimiz bol olsun!



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yemek Yapmak Kadın İşi Midir?

Ülker Gürtan Anısına (1928-2017) (@ayasdergisi Yazısı)

KafeSim'de Yavaş Yemek